Jedzenie wegańskie – co to jest?
Jedzenie wegańskie to dieta składająca się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, wykluczająca mięso, ryby, nabiał oraz jaja. Dieta wegańska to nie tylko sposób odżywiania, ale t środowiska.
Korzyści z jedzenia wegańskiego dla zdrowia
Jedzenie wegańskie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, między innymi zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia. Dieta wegańska składa się głównie z warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych, co sprzyja utrzymaniu właściwego stężenia cholesterolu i ciśnienia krwi. Wegańskie posiłki są też bogate w błonnik oraz składniki odżywcze takie jak żelazo, witaminy z grupy B czy też kwasy tłuszczowe Omega-3. Dieta wegańska jest również dobrym rozwiązaniem dla osób z problemami trawieniowymi, alergiami czy nietolerancją pokarmową.
Jedzenie wegańskie a dbałość o środowisko
Unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego przynosi wiele korzyści dla środowiska. Wytwarzanie mięsa, nabiału czy też jaj wymaga dużych ilości wody, ziemi oraz zasobów energetycznych, a także wywołuje emisję gazów cieplarnianych i zanieczyszczenie powietrza. Przykładowo, produkcja 1 kilograma wołowiny wymaga aż 15 tysięcy litrów wody. Z kolei w przypadku produkcji 1 kilograma ziemniaków zużywa się tylko 255 litrów wody. Zmniejszenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego jest więc dobrym sposobem na zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko oraz na utrzymanie równowagi ekologicznej na ziemi.